De erfgenaam van Albanië

Gefantaseerd portret van Scanderbeg.
Gefantaseerd portret van Scanderbeg.

Albanië is het eerste land in de reeks van Verdwenen Vorstenhuizen. In de loop van de 19de en de 20ste hebben vele staten een vorstelijk figuur verloren. De vraag is echter: wat is er met de familie’s van de onttroonde vorsten gebeurd? Leven ze nog of zijn ze uitgestorven. Albanië is niet bepaald het eerste land waar je aan denkt bij onttroonde families.

Vorstelijke voorgeschiedenis
De eerste vorsten in Albanië ontstonden in de Late Middeleeuwen. In de Vijftiende Eeuw verenigde de kleine Albanese vorstendommen zich in een Liga om het Ottomaanse Rijk te bevechten. Deze strijd werd geleid door de huidige Vader des Vaderlands: Skanderbeg. Deze ijzervreter was zelf ook een prins uit een van de vele vorstendommen van het huidige Albanië. Skanderbeg was vrij succesvol in zijn strijd tegen de Ottomanen, maar zijn opvolgers waren niet zo fortuinlijk. In 1479 werd Albanië aan het groeiende Ottomaanse Rijk toegevoegd.

Tot 1912 zou Albanië onderdeel blijven van het door Sultans geleidde rijk. Albanië werd door Pasja’s bestuurd, zogenaamde gouverneurs. Slechts één van hen, Ali Pasja, waagde zijn eigen koers te varen maar werd ter dood veroordeeld door de Ottomaanse Sultan.

Wilhelm zu Wied, de eerste vorst van Albanië.
Wilhelm zu Wied, de eerste vorst van Albanië.

De eerste koning
Toen Albanië in 1912 haar vrijheid verkreeg werd een Voorlopige Regering gevormd om het land te leiden. Ondertussen ging men opzoek naar een geschikte kandidaat om het koningsschap in te vullen. Uiteindelijk koos men voor een Duitse prins die voor alle partijen geschikt was: Wilhelm zu Wied. Dit koningsschap wist hij wel te verkrijgen, want hij was tot de geboorte van koningin Wilhelmina een belangrijke kandidaat om Willem III op te volgen. Wilhelm was immers een achterkleinzoon van koning Willem I.

Op 7 maart 1914 deed Wilhelm zu Wied zijn intrede. Hij kwam aan in een arm land en zijn “paleis” was niets meer dan een klein stadspaleis. Vergezeld door een paar Nederlandse militairen begon Wilhelm het leger van Albanië om te vormen naar Westerse maatstaven. Toch was Wilhelm een vreemde in het land en hij zou dat blijven. Het duurde niet lang voordat Albanië in anarchie verviel. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak besloot Wilhelm zijn positie op te geven en plaats te maken voor een republiek.

Koning Zog I
Koning Zog I

Een tweede poging
Ondanks het vertrek van Wilhelm bleef Albanië tot 1925 de facto een koninkrijk. In dat jaar werd officieel de Albanese Republiek uitgeroepen. Tot president van het land werd Achmet Bej Zogu verkozen, een persoon die allerminst onomstreden was. Zogu wierp zich op als een militair dictator en intimideerde iedereen die niet in de pas liep. Er werden enkele moordaanslagen op hem gepleegd, maar hij wist allen te overleven. Toen hij door middel van Italiaanse steun zeker was van zijn macht riep hij zichzelf in 1928 uit tot koning Zog I Skanderbeg III.

In principe veranderde er niks aan de situatie in het land en bleef Zog met harde hand regeren. Ook de Italiaanse inmenging in het land werd steeds groter, zeker nadat Mussolini zich steeds meer begon te interesseren in de Balkan. Zog was een buitenbeentje in de andere Europese hoven en niemand nam hem ook serieus. Toen de Italianen in 1939 het land binnenvielen vluchtte Zog met zijn familie het land uit en kwam er een einde aan het tweede Albanese koninkrijk.

Prins Leka II, de kleinzoon van de onttroonde Zog I.
Prins Leka II, de kleinzoon van de onttroonde Zog I.

Verbannen
Als eerste vluchtte Zog en zijn familie naar Engeland toe, maar verbleven daar niet al te lang. Ook in Egypte bleef hij niet al te lang. In 1955 streek de familie neer in Frankrijk. Zes jaar later overleed Zog aldaar. Zijn zoon Leka volgde hem toen op als koning Leka I, nog steeds een verbannen vorst. Toen Albanië zijn zelfstandigheid herkreeg in 1997 van Joegoslavië werd in het land gestemd voor een eventuele herinvoering van de monarchie. Na een hertelling bleek tweederde van het volk te hebben tegengestemd. Leka vluchtte het land hierop weer uit en uiteindelijk besloot hij zich in 2006 uit het politieke leven terug te trekken. Vijf jaar later overleed hij.

Leka I was getrouwd met de Australische Susan Cullen-Ward en kreeg samen met haar een zoon: Leka II. Sinds de dood van zijn vader is hij de nieuwe titulaire koning van Albanië. Sinds de verbanning staat Leka dichter bij de macht in Albanië, dan zijn vader. Leka is tegenwoordig als politiek adviseur in dienst van de huidige president van Albanië en de jeugdige prins/koning heeft niet onder stoelen of banken geschoven dat hij een politieke carrière ambieert. Kan het dan toch nog ooit zo komen dat een erfgenaam van Zog I de troon van Albanië bestijgt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s